Specialist in gerolvormde profielen in diverse diktes en breedtes. Standaard of geheel op maat.
Uw partner voor metalen profielen op maat, in flexibele seriegroottes en met korte doorlooptijden.
Betrouwbare leverancier van metalen profielen voor vele sectoren.
Popken Metaal: vakmanschap, kennis en innovatie onder één dak.

Rolvormen in de praktijk: “Popken en MCB passen goed bij elkaar”

“Popken Metaal werd in 1927 opgericht door de heer Popken in een zogenaamde ‘geboorteschuur’ in Assen. Het was een slimme man, die zijn opleiding aan de TU Delft helaas moest afbreken en vervolgens arbeider is geworden op een boerenbedrijf. Daar zag hij regelmatig klompen uit elkaar vallen, wat hem op het idee bracht van de zogenaamde ‘klompkramband’.” Dinand Ebbinge is sinds enkele maanden de trotse eigenaar van een icoon in metaalland: Popken Metaal, gespecialiseerd in het rolvormen van stalen en aluminium profielen. En die specialiteit heeft alles te maken met de ideeën van de heer Popken: “Van een oude drukpers maakte hij een machine die van metaalband stripjes kon maken, waarmee je twee halve klompen weer aan elkaar kon maken. En die productietechniek heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot het rolvormen.”

Flexibiliteit in rolvormen

“Gaandeweg begon hij ook andere producten voor andere markten te maken, maar de essentie is nog steeds rolvormen: metalen band vervormen. We zitten vooral in de afbouw- en bouwsector, agrarische sector, industrie, scheepvaart en meubelindustrie. We leggen de nadruk op maatwerk, voorraadbeheer en logistiek: in de bouw heb je bijvoorbeeld veel massa-artikelen, maar wij maken juist de producten specifiek op maat voor architecten, ontwerpers, engineers, tekenaars en constructeurs. We zijn dus een ‘projectenfabriek’, we passen ons aan aan de projecten van de klant. En dat is ook wel de charme van dit bedrijf, er zit echt een enorm kennisniveau. Geschoolde kennis, maar ook ervaringskennis. En flexibiliteit, we zijn veel flexibeler dan andere marktpartijen. Net als MCB eigenlijk.”

“We bedienen heel Europa, van Denemarken tot Frankrijk. Dat heeft te maken met onze specialisatie: we focussen ons niet alleen op de techniek rolvormen, we profileren bandmateriaal alleen tussen 0,4 en 1,5. We zijn dus binnen de rolvormmarkt ook nog een niche-speler. Onze profielen worden ook over de hele wereld toegepast, ze gaan met onze klanten mee in projecten. Vaak weten we de toepassing van een profiel maar soms weten we niet waar onze producten blijven hoor, we hebben ons eigen merk niet op ons product staan. De toepassingen zelf zie je niet eens, ze zitten vaak in wanden, stallen, schepen en in diverse producten.”

“We zijn een bedrijf dat relaties belangrijk vindt, vakmanschap, maatwerk en persoonlijke service vormen al 90 jaar de belangrijkste waarden van ons familiebedrijf. Hierbij streven wij naar langdurige samenwerkingen met onze klanten, waarbij het leveren van hoogwaardige metalen profielen en persoonlijke aandacht belangrijke pijlers zijn. We merken dagelijks dat onze klanten dit waarderen. De gereedschappen zijn ook vaak klant specifiek: daar waar het verzoek iets afwijkt heb je al snel een ander gereedschap nodig. Een aantal dingen speelt ons in de kaart, factoren als kennisniveau en vakmanschap. Als je dat in het buitenland zoekt heb je veel minder snelheid en flexibiliteit, en moet je veel meer moeite doen. Dit soort vaardigheden gaat ook niet zomaar uit Nederland verdwijnen, zeker hoe wij het organiseren: we gaan van produceren aan de voorkant steeds meer naar engineering en aan de achterkant naar logistiek.”

Goede samenwerking met MCB

“De relatie met MCB is top. Omdat we zoveel verschillende projecten, klanten en profielen hebben, hebben we bijna geen staal in voorraad. We hebben dus een leverancier nodig die flexibel is, en MCB levert goed en snel. We zijn ook volledig order gestuurd, we hebben zelfs geen eigen producten op voorraad. Als we iets nodig hebben bellen we Edwin Vooren, hij probeert onze bestelling te combineren op de moedercoil van MCB. We zijn zelf geen slitter, we hebben maar een deel van de coil nodig. Zoals de slager een stukje vlees snijdt dat je nodig hebt, doet MCB dat voor ons. MCB is onze voornaamste leverancier, en al heel erg lang.

Collega Maarten Six Dijkstra heeft de meeste ervaring met MCB: “Ik koop nu ongeveer 22 jaar bij MCB, mijn ervaring is dat het een club is die exact bij Popken past. We zijn soms een ‘lastige’ klant omdat we veel slitmaten hebben in verschillende diktes, maar het past altijd perfect in het straatje van MCB: ze kunnen combineren met orders van andere klanten. Mijn ervaringen met de binnen- en buitendienst van MCB zijn zeer goed, Edwin Vooren reageert uiterst adequaat als we spoed hebben en dat komt nogal eens voor. Jullie buitendienstman Ton van Dijk komt om de hoek kijken bij grote volumes en prijsafspraken, dat gaat ook perfect.”

Dinand Ebbinge is blij met deze samenwerking: “De partijen in de Hollandse maakindustrie maken mij enthousiast: veel herhaalbare kwaliteit. We hebben hele grote klanten, en die kopen hier voor het gevoel maar ook de kennis, vakmanschap en snelheid. Voordat de klant zijn wensen in het Chinees vertaald heeft, zijn wij al klaar met de order. En MCB helpt ons daarbij.”

Edwin Vlems - Marketing manager bij MCB Nederland B.V.

www.mcb.eu